На сьогоднішній день великою популярністю користуються десерти з патокою, однак мало хто знає що це таке і як це застосовувати.
Отже, патока є напівфабрикатом, який є побічним при виготовленні крохмалю і цукру. Зовні – це напіврідка маса, яка за своєю консистенцією нагадує свіжий мед.
Цей сироп активно застосовують для приготування різноманітних виробів, так як патока може сміливо замінити мед і цукор.
Основне застосування у великих масштабах даного продукту здійснюється при виготовленні хліба: карельського, житнього, а також соусу, цукерок, пряників, пива. Патока надає особливий смак і коричневий відтінок готового виробу. Крім цього, патока здатна посилювати в’язкість, завдяки цьому готова випічка стає більш пористою і щільною. Як побічний продукт виходить тільки патока крохмальна, а от інші її різновиди виготовляють спеціально для подальшого застосування.
Різновиди патоки
Найпопулярнішою вважається крохмальна патока, яка в свою чергу може бути:
карамельна патока отримується в процесі переробки тростини або цукрових буряків. Ця патока має темний колір і найчастіше застосовується для створення десертів і випічки;
мальтозная патока має коричневим відтінком і солодкуватим присмаком з солодовими нотками. Її одержують в процесі оцукрювання крохмалевмісної сировини, наприклад кукурудзи завдяки певним ферментам, після чого отриманий сироп фільтрують і уварюють до в’язкості. На сьогоднішній день даний вид патоки активно застосовують у пивоварінні. Протягом тривалого часу ця патока не кристалізується, тому активно використовується при виготовленні консервації, мармеладу, випічки, будучи при цьому більш дешевим аналогом цукру;
кукурудзяна патока застосовується в харчовій промисловості як цукрозамінника. У промислових умовах її виготовляють способом розм’якшення качана кукурудзи в киплячій воді, після цього в масу додають розчин окису сірки. Кукурудзяна патока набагато солодше звичного нам цукру і має в’язку консистенцію, тому знайшла широке застосування хлібопеченні і кондитерському виробництві;
чорна патока має відмітний специфічний аромат і темний колір. Цей сироп виготовляється на основі цукрових буряків і тростини. Чорна патока часто використовується для виробництва комбікорму, в пивоварінні;
кавунова патока ще називається нардеком. В основному ця продукція продається в місцях великого вирощування баштанних. В процесі виготовлення м’якоть кавуна подрібнюється, сік віджимається, який уварюється до густоти протягом доби. У підсумку виходить густий сироп з легкою гіркуватістю і темним відтінком.
Із-за великої популярності даний продукт поставлений на промисловій виробництва, однак і в домашніх умовах його можна сміливо приготувати. В якості замінника патоки можна активно використовувати цукор, мед, однак саме патока має солодкий смак.
Студія солодкого декору “Софія” пропонує Вам замовити торт в Києві за доступними цінами. Наші кондитери виготовлять оригінальні торти в Києві в будь-якого торжества. Варіанти десертів можете знайти на нашому сайті.